ika@cbu.edu.tr +90 236 201 2045 - 2048 - 1063

İsteğe bağlı staj yönergesi

MANİSACELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

İSTİHDAMVE KARİYER KOORDİNATÖRLÜĞÜ-İKA OFİS

İSTEĞEBAĞLI STAJ YÖNERGESİ

BİRİNCİBÖLÜM

Amaç,Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 Amaç

MADDE1- (1) Bu Yönergenin amacı, İstihdam ve Kariyer Ofisi-İKAKoordinatörlüğü tarafından uygulanan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Önlisans,Lisans ve Lisansüstü öğrencilerinin yapmakla yükümlü oldukları zorunlu stajdışında kalan isteğe bağlı stajlarının uygulama esas ve usullerini düzenlemektir.

 Kapsam

MADDE2- (1) Bu Yönerge; Manisa Celal Bayar Üniversitesi önlisansöğrencilerinden 1. yarıyılını, lisans öğrencilerinden 2. yarıyılınıtamamlayanlar ile lisansüstü öğrencilerinin isteğe bağlı staj işlemlerinikapsar.

 Dayanak

MADDE3- (1) Bu yönerge; 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababetve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 4/11/1981 tarihli ve 2547sayılı Yükseköğretim Kanunu, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek ÖğretimPersonel Kanunu, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 31/5/2006tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu, 6111 sayılıKanun’un 62- 64. Maddeleri, 17.06.2021 tarihli ve 31514 sayılı YükseköğretimdeUygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerine dayanılarakhazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE4- (1) Bu Yönergede geçen;

a)      Rektör:Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörünü,

b)      Senato:Manisa Celal Bayar Üniversitesi Senatosunu,

c)      Lisans:Dört yıl eğitim veren akademik birimlerdeki programları,

d)      Ön Lisans:İki yıl eğitim veren akademik birimlerdeki programları,

e)    Bölüm / Program:Yükseköğretim kurumlarının akademik birimleri bünyesinde bilim ve sanat ileilişkili öğrenme ve meslek alanına ilişkin kazanım odaklı bir eğitim ve öğretimplanı doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren, kaydolma koşulları ve süresibelirli olan, mezunlarına bir unvan ve yükseköğretim derecesi kazandıran diplomaprogramını,

f)       İKA:İstihdam ve Kariyer Koordinatörlüğü

g)      Öğrenci:Manisa Celal Bayar Üniversitesi önlisans öğrencilerinden 1. yarıyılını, lisansöğrencilerinden 2. yarıyılı tamamlayanlar ile lisansüstü öğrencilerini kapsar.

h)  Staj: Yükseköğretimkurumlarında verilen ve programa özgü olarak belirlenmiş teorik ve uygulamalıdersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülenmesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörütanımaları, iş hayatına uyum sağlamaları, tecrübe edinmeleri ve gerçek üretimve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmelerde yaptıkları meslekiçalışmayı,

i)       İsteğe Bağlı Staj: Öğrencinin,kayıtlı olduğu programın öğretim planında yer almamasına rağmen kendiihtiyaçları ve isteği doğrultusunda yaptığı stajı

j)    İsteğeBağlı Staj Komisyonu: Üyeleri Manisa Celal Bayar Üniversitesiönlisans ve lisans öğrencilerinin kayıtlı olduğu bölüm başkanının önerisiylebelirlenen ve isteğe bağlı staj programının oluşturulması ve yürütülmesindefaaliyet gösteren komisyondur. Bölüm ve programlardaki İşletmede Mesleki eğitimve / veya zorunlu staj komisyonları da isteğe bağlı staj iş ve işlemleriniyürütebilir.

k)      İşletme:Mal ve hizmet üreten kamu ve özel kurum, kuruluş ve iş yerlerini,

l)       İşletme Yetkilisi: İsteğeBağlı Staj kabul formunu İşletme adına imzalayan ve öğrenci talebinde bulunankişiyi, ifade eder.

İKİNCİBÖLÜM

Genel Esaslar

 MADDE5- (1) Öğrenciler İsteğe Bağlı Stajlarını bu yönergedebelirlenen esaslar doğrultusunda, Bölüm /Program isteğe bağlı stajdan sorumlukomisyonlarının onayladığı, İKA’nın ilan ettiği ve/veya öğrencinin kendisininbelirlediği yurtiçindeki işletmelerde yaparlar.

(2) İsteğebağlı staj, kapsam maddesinde ifade edilen şartlara uymak kaydı ile istenilen dönemdeyapılabilir.

(3) Buuygulamadan faydalanmak için tüm derslerden başarılı olma ve/veya GANO şartıbulunmamaktadır. Öğrenci isteğe bağlı stajı, öğretim planı dışında bireyselolarak mesleki gelişimi için teorik dersler dışında yapar.

(4)İsteğe Bağlı Stajın her hangi bir not değeri yoktur, ortalamaya etki etmez vetranskriptte görünmez. Zorunlu staj yerine geçmez.

(5) Öğrencilerininsigortaları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hükümlerine göre Üniversite tarafındanödenir. Sigorta ile işe giriş-çıkış işlemleri, ilgili kanunların hükümlerinegöre Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Sekreterlikleri tarafından yapılırve takip edilir.

ÜÇÜNCÜBÖLÜM

Görevve Sorumluluklar

 İstihdamve Kariyer Koordinatörlüğü

MADDE6 (1) İsteğe Bağlı Staj iş ve işlemlerini yönerge kapsamındayönetmek ve uygulamak,

(2)İşletmeler ile iletişim kurarak öğrenciler için isteğe bağlı staj olanaklarıyaratmak, ilana çıkılmasını sağlamak,

(3)Öğrenciler için tanıtım, farkındalık ve işbirliği faaliyetleri yürütmek,

(4)İsteğe bağlı staj sırasında öğrencileri izlemek, sorun ve problemlerini takipetmek,

(5)İşletme değişiklik taleplerini değerlendirmek ve karara bağlamak,

(6)İsteğe Bağlı Staj sonunda sertifika kazanmak hakkı olan öğrenciler içinbelgelendirme işlemlerini gerçekleştirmek,

(7)İşletme ve öğrencinin, isteğe bağlı stajı değerlendirmesi için anket vs.süreçlerini gerçekleştirmek ve memnuniyet seviyesini ölçmektir.

 İşletmeYetkilisinin görev ve sorumlulukları

MADDE7 (1) İsteğeBağlı Staj kabul formunu işletme adına imzalamak,

(2)Öğrencilerin bu yönerge esaslarına ve İşletme kurallarına göre İsteğe BağlıStaj yapabilmesini sağlamak,

(3)İsteğe Bağlı Staj sırasında meslek hastalığı veya iş yeri kazasına uğrayanöğrenciler ile ilgili, SGK hükümlerine göre işlem yapmak ve İKA ya aynı güniçinde bildirmek, 

(6)İsteğe Bağlı Stajı başarı ile tamamlayan öğrencilere yazılı referans belgesivermek,

(7)İsteğe Bağlı Staj faaliyetlerinin 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığıve Güvenliği Kanunu hükümlerine uygun ortamlarda yapılmasını sağlamak,

(8) İşletmedekiçalışma ortamı ve uygulamaların mahiyeti dikkate alınarak öğrencilere işsağlığı ve güvenliği eğitimleri vermek,

(9)İsteğe Bağlı Staj uygulamasında ücret ödeme zorunluluğu yoktur. Fakatişletmeler imkanları dahilinde öğrenciye ödeme yapabilirler.

 Bölüm/Programİsteğe Bağlı Stajdan Sorumlu Komisyonunun Görevleri:

MADDE8 (1) Bölüm/Programlarda İsteğe Bağlı Staj’ın bu yönergeesasları belirlenen ilke ve prensiplere göre yürütülmesini sağlamak,

(2)İsteğe Bağlı Staj yapılmak istenen işletmenin uygunluğuna karar vermek,

(3)İsteğe bağlı Staj kabul formunu imzalamak ve formda belirtilen tarihlerionaylamak,

(4)Öğrencilerden gelebilecek işletme değişiklik tekliflerini değerlendirmek vekarara bağlamak, gerekirse yönerge hükümleri gereğince işlem yapmak,

 

Öğrenciningörev ve sorumlulukları:

İsteğeBağlı Staj yapan öğrenciler, staj esnasındaki izin veya devamsızlık sürelerineilişkin işlemlerde işletme yetkilisine ve işletme kurallarına tabidir.  Öğrenciler işletmede bulunduğu sürelerde de18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan YükseköğretimKurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile öğrencisi olduğu yükseköğretimkurumunun ilgili disiplin mevzuatına ve işletmenin çalışma kurallarına tabidir.

MADDE 9 (1) İsteğe Bağlı Staj kabul formunu eksik olarak doldurup ilgili onayları alarak İKA’ya teslim eder. Eksik bilgi olan evraklar için işlem yapılmaz.

(2) İşletmede, işletme yetkilisi tarafından verilen görevleri yaparlar.

(3) İşletmeden, işletme yetkilisi yazılı izni ve onayı olmaksızın ayrılamazlar.

(4) Hastalık, resmi kurum ve kuruluşlardaki işler, birinci derece yakınlarının vefatı, mazeret veya acil durumlar dışında izin kullanamazlar. İzinli olarak işletmeden ayrılması gereken durumlarda İşletme yetkilisi izin kâğıdı karşılığında mazeret izni alırlar.

(5) Komisyon onayı olmaksızın iş yerlerini değiştiremezler.

(6) Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yanında iş yerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorunda olup, sendikal faaliyetlere katılamazlar.

(7) İsteğe Bağlı Staj sırasında, sağlık raporu alan öğrenciler, İKA’ya bilgilendirmek zorundadırlar. Raporun aslını en geç 2 gün içerisinde bağlı oldukları okullarının Fakülte/MYO Bürosuna ulaşmasını sağlarlar, aksi takdirde SGK tarafından uygulanacak yaptırımlar sonucu doğacak ceza ve prim borçlarından sorumlu tutulurlar.

(8) İsteğe Bağlı Staj esnasında kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.

(9) Öğrenciler, İsteğe bağlı staj yaptıkları işletmeler ile ilgili bilgi ve belgeleri medya, internet, vb. ortamlarda ve üçüncü şahıslarla, iş yerlerinin izni olmadan paylaşamazlar. Kişisel verilerin korunması kanununa (KVKK) göre gerekli sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdürler.

(10) İsteğe Bağlı Stajını tamamlayan öğrenci, “Öğrencinin Staj Yerini Değerlendirme Formu”nu eksiksiz doldurup İKA’ya teslim eder. Öğrencilerin isteğe bağlı staj yaptıkları yerlerdeki performansları, tutum ve davranışları, staj yapılan kurum yetkilisi tarafından “İsteğe Bağlı Staj Programı İşyerinin Öğrenci Değerlendirme Formu” aracılığıyla değerlendirilir. Ayrıca öğrencilerin stajda yaptıkları işleri özetledikleri “İsteğe Bağlı Staj Programı Staj Sonu Değerlendirme Formu” ilgili öğrenci tarafından doldurulmalı ve isteğe bağlı staj yapılan kurum yetkilisi tarafından onaylanmalıdır. Bu formaların tamamının isteğe bağlı staj sonunda teslim edilmesi öğrenci sorumluluğundadır. 

(11) Sözkonusu formlardan, “İsteğe Bağlı Staj Programı İşyeri Öğrenci Değerlendirme Formu” kapalı zarfta olmak üzere, ilgili öğrenci tarafından isteğe bağlı stajın bitimini takip eden on (10) gün içinde İKA’ya teslim eder.

(12) İsteğe bağlı stajını tamamlayan öğrencilerden İKA’nın talep etmesi halinde öğrenci sunum yapmakla yükümlüdür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İsteğe Bağlı Staj Süreci

 İşletme talebi, başvuru ve Değerlendirme

MADDE 10 (1) İşletmeler, isteğe bağlı stajer öğrenci taleplerini ika.ibs@cbu.edu.tr adresine bildirir. Bu talepte, Bölüm/program bilgisi, sayı, görev ve sorumlulukları, işletme tarafından sağlanan olanaklar gibi bilgiler yer almalıdır. İşletmeler, ilgili pozisyon için istihdam ilanına çıkar gibi tüm detay bilgileri isteğe bağlı staj ilanı içinde hazırlar ve İKA’ya bildirir.

(2) İKA, ilan bilgilerini yayınlar, son başvuru tarihi sonunda talepleri toplar ve mülakat için ilan sahibi işletmeye iletir.

(3) Mülakat sonunda başarılı olan ve ilgili pozisyon için işletme kabulü alan öğrenciler İsteğe Bağlı Staj Kabul formunu eksiksiz doldurup, işletme ve bölüm komisyonlarına onaylatır.  Öğrenciler bu formla birlikte “Öğrenci Taahhütnamesi”ni de doldurup imzalayacak ve E-Devlet Sistemi’nden alacakları “Müstehaklık Belgesi”ni de ekleyerek isteğe bağlı staja başlayacakları tarihten en az 10 (on) gün önce İKA’ya teslim edecektir.

(4) Belgeleri kabul edilen öğrenciler için sigorta işlemleri İKA tarafından başlatılır ve ilgili Fakülte/MYO tarafından yapılır.

(5) Sigorta giriş belgeleri e-devlet üzerinden öğrenci tarafından alınabilir ve/veya İKA tarafından öğrencinin beyan ettiği mail adresine gönderilir.

(6) Sigorta giriş belgelerini alan öğrenciler, belirtilen tarih aralığında işletmede isteğe bağlı stajını yapabilir.

(7) Tüm iş ve işlemleri içeren akış şeması İKA tarafından ilan edilir.

Genel Hükümler

MADDE 11 (1) Bu Yönergede yer almayan hususlar İKA idari komisyonları tarafından karara bağlanır.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Yönerge Manisa Celal Bayar Üniversitesi Senatosunca onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.

 Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Yönergeyi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü yürütür.